Számomra mindig hitelesebb volt egy módszer vagy termék ajánlója, ha ő maga is kipróbálta és meggyőződött annak hasznosságáról, működőképességéről. Másrészt azokról az esetekről is fontos tudni, hogy ha valakinek nem működött az a módszer. Erről általában keveset beszélnek a terjesztők. Én az őszinteség, a működőképesség és az igazság pártján állok mindenkor.

Cserébe az információkért, a belefektetett sok munkámért csak annyit kérek, hogy ha kapcsolatba léptek az általam ajánlott termékek forgalmazóival - megrendeléskor, vásárláskor -, akkor jelezzétek feléjük, hogy én (Balázs József) küldtelek hozzájuk, illetve ezt nekem is e-mailben. Köszönöm.

Nagyon szívesen venném azt is, ha írnátok a velem megegyező vagy ellentétes tapasztalatokról, ide értve más gépeket, eszközöket, módszereket is. Ide küldjön az is levelet, aki tájékoztatást szeretne kapni, ha valami komolyabb, új anyag kerül az oldalra.

(A blogban szereplő írások, képek stb. lemásolásához kérd az engedélyem. Köszi.)

Az ábrákat, képeket érdemes külön ablakban megnyitni és ezekkel párhuzamosan olvasni az írásokat - jobb egér gomb, klikk, "Hivatkozás megnyitása új ablakban", klikk.

Kicsinyíteni a "Ctrl" és a "-" gombok egyidejű megnyomásával, nagyítás a "Ctrl" és a "+" gombok egyidejű megnyomásával érhető el. Ezután érdemes visszanagyítani a weboldalt.

Miért jó Önnek/Neked ez az oldal?

Miért jó Önnek/Neked ez az oldal?

- Azért mert sok dolognak utánajártam és kipróbáltam, így Önnek ezt nem kell megtennie vagy kevesebb munkát kell belefektetnie.

- Azért mert törekedtem a tárgyilagosságra. Nem befolyásoltak sem érzelmek, sem anyagi érdekek.

- Mert leírom, azt is, ami nekem nem vált be.

- Mert számszerű értékeket is közlök, amik segítségével könnyebb az összehasonlítás. (A számok csak tájékoztató jellegűek, mert nem laboratóriumi műszerekkel és körülmények között készültek. Ezek egyébként is mindig függnek a befolyó víz földrajzi helyétől, pillanatnyi állapotától és még sok egyéb dologtól!)

- Azért mert egy területet több oldalról, szemszögből próbáltam megvizsgálni.

- Mert törekedtem a közérthetőségre.

- Mert megoldásokat is javaslok, beszerzési lehetőségekkel.

Ez az oldal a témával most ismerkedőknek íródott. A haladók a www.egeszsegerttenni2.blogspot.com
oldalt illetve a www.egeszsegerttenni3.blogspot.com -ot látogassák meg.

Lúgosítás, pH mérés, antioxidánsok

Jelenleg a víztisztítómra szerelt lúgosító-ionizáló filterrel végzem a lúgosítást (+ sok zöldség fogyasztásával).
Ez a filter csak 17 ezer forintba kerül és a reverse-ozmózisos víztisztítókra könnyen rászerelhető. Tehát ez a víztisztítóval együtt is kevesebbe kerül (100 ezer forint alatt!), mint az elektromos lúgosító gépek (200-900 ezer forintos árak vannak.)
Több hónapig mértem, kísérleteztem vele, míg ide eljutottam (2011. febr.), hogy ajánlom másoknak.
Az első filtert garanciálisan cserélték, mert hamar elveszítette a lúgosító képességét. Az utána következő már jobb volt, de nem adott számomra eléggé lúgos vizet. Most kettő filter van felszerelve és pH 9,5-8,5 -ös vizet ad. A barátomnak ugyanez egy filterrel megy.
A filter a Cleanway Magyarország kft-től rendelhető meg itt LIF1 filter néven. (Vásárláskor itt is jelezze, hogy Balázs József küldte - köszönöm.)
Kipróbáltam a víztisztítóra szerelt visszasózó (más néven utósózó) patront is. Ezt mindenképpen tegyen a víztisztítójára, ha más módon nem lúgosítja a tisztított vizet, nehogy enyhén savas legyen a víz. De ez a módszer nem váltotta be nálam a hozzáfűzött reményeket. Általában pH 7,8 (azaz enyhén lúgos) volt a kijövő víz. (LIF1 filter esetén is használok visszasózót.)

Kangen vízzel is lúgosítottam. (Erről bővebben a blog többi részében.)
Kipróbáltam az Innerlight-ot is. (Több információ és filmek az oldal alján. Azoknak ajánlom, akik növényi úton - azaz nem lúgosító filterrel vagy géppel - akarnak lúgosítani. (Szerintem a filteres az olcsóbb ill. a jobb ár/érték arányú. A tényleges egészségre gyakorolt hatásuk alapján nem tudom osztályozni őket - ez csak laboratóriumban, sok részvevővel/próbaalannyal és független szakemberek által kivitelezhető!!) A növényi port és a lúgosító cseppeket semmiképpen se csapvízbe tegyük, hanem reverze ozmózisos vízbe - ha már elhatároztuk, hogy teszünk az egészségünkért. :)
Több információ az Innerligth-ról és beszerzési lehetőség

Kereskedelemben kapható még lúgosító csepp is. Ez hasonlít az Innerlight lúgosító cseppjére. Tiszta vízbe kell csepegtetni belőle és lúgossá teszi. 3500 forint egy kis üveg ára. 50 liter víz készítéséhez elég. Ez például vidékre utazásnál hasznos. (Ha érdekli a beszerzési hely, e-mailben tájékoztatom.) Fontos, hogy ez csak lúgossá teszi a vizet. LIF1-gyel (és az árammal működő lúgosító gépekkel) antioxidáns tulajdonságú is lesz a víz!
Ez nagyon fontos!! Nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Sok folyadék, ital, étel és egyéb dolog elektronokat lop el a testünktől - ezek a szabad gyökök. Sok betegséget, még a rák-ot is, összefüggésbe hozzák a szabad gyökökkel (és elsavasodással).

Alapfogalmak, hogy érthetőbb legyen a témakör:
(Mindent elkövettem, hogy a lehető legegyszerűbben fogalmazzak. Aki mélyebb megértésre vágyik az a 2-es oldalamat keresse fel. Ott igazán belemegyek a fogalmakba. 3-as oldalon pedig a mérési eredményeim tömkelege van.)

pH érték: (power of hydrogen - a hidrogén ereje) = az oldatok kémhatását mutatja meg; azt a tulajdonságot, hogy savas, semleges vagy lúgos-e. A savasság vagy lúgosság mértéke a hidrogénionok (H+) és a hidroxidionok (OH-) arányától, mennyiségétől függ.
A pH értéket általában egy nullától tizennégyig terjedő skálán szokták megadni. A semleges oldat pH 7-es.
7 alatt savas, 7 fölött pedig lúgos az oldat. (Mindennek van kémhatása/pH értéke - ételek, italok, nyál, vér, vizelet, könnycsepp, gyomorsav, bőr, hogy csak az egészség témájánál maradjunk. Mindezeknek fontos a megfelelő pH-ja.)
Példák a különböző pH-értékekre:

Akkumulátor sav: 0
Gyomorsav: 1,5-3,0
Ecet, Citrom leve: 2,4
Cola: 2,5
Fanta: 2,8
Ice tea: 3,0-3,3
Alma leve: 3,5
Red Bull: 3,6
Paradicsom leve: 4,0
Sör, mandarin leve: 4,5
Tea: 5
Bőr: 5,0-5,5
Szénsavas ásványvíz: 5,4
Kávé: 5,8
Vizelet: 5,0-8,0
Tej: 6,5
Tiszta víz: 7,0
Nyál 6,5-7,4
Szénsavmentes ásványvizek: 6,5-8,0
Csapvíz: 7-8
Vér: 7,34-7,45
Tengervíz: 8,0
Szappan: 9-10
Szódabikarbóna (NaHCO3): 9,1
Háztartási ammónia (NH3): 11,5
Háztartási fehérítő (NaClO): 12,5
Háztartási lúg (NaOH): 13,5

Savak: olyan anyagok, amelyek protont képesek átadni (vízmolekuláknak). (A savak vizes oldata savas kémhatású.) (Több bennük a H+, mint az OH-.)
Bázis: olyan anyag, amely protont képes felvenni. A bázis vizes oldata lúg(os kémhatású). Több bennük az OH-, mint a H+. Ezért tud H+ -t felvenni. A bázisok vagy lúgok, olyan hidroxid(OH)vegyületek, amelyek ha vízben oldódnak, akkor hidroxidionokat (OH-) juttatnak az oldatba, így lesz az oldat lúgos kémhatású.

Semleges kémhatása, akkor van egy oldatnak, ha a vízmolekulák (H2O) egyben vannak vagy ha néhány szét is esett pozitív töltésű hidrogénionra (H+) és negatív töltésű hidroxidionra (OH-), de ezek számban megegyeznek (ugyanannyi van az egyikből, mint a másikból.)
Szabad gyökök: olyan könnyen reakcióba lépő molekulák vagy molekularészek, amik agresszív  (erőszakos, támadó, romboló) reakciókészségük révén károsítják a sejteket, és ezáltal különböző kóros állapotokat (rákos elváltozást, gyorsabb öregedést stb.) alakíthatnak ki. Lényegében a szabad gyököknek hiányzik az egyik elektronjuk és ezért más molekuláktól „lopnak/vesznek el ” elektronokat.
(Reakció: több anyag között végbemenő, anyagi változással - pl. bomlással, egyesüléssel - járó folyamat.)

Antioxidánsok: a szabad gyökök hatását semlegesítő vegyületek (pl. C-vitamin, E-vitamin, Szelén). Lényegében olyan anyagok, amiknek van felesleges, leadható elektronjuk illetve az antioxidánsok olyan anyagok, amik gátolják vagy késleltetik az oxidációt (az oxigén felvételét vagy más néven az elektron leadását.)

Tehát a savaknál/lúgoknál proton átadás/felvétel történik, a szabad gyököknél/antioxidánsoknál elektronfelvétel/-leadás játszódik le.

ORP érték, Oxidation Reduction Potential,  Redoxipotenciál magyarul: valamely anyag oxidáló (elektron elvonó) képességének jellemzésére használjuk. Mértékegysége: mV (millivolt). Egy kis kézi műszerrel (ORP mérővel) mi is mérhetjük folyadékok antioxidáns szintjét. pl. azon folyadékokét, amit megiszunk illetve a vizeletünk, nyálunk ORP mérése is hasznos információ (a vér ilyen mérése otthoni körülmények között nem lehetséges - bonyolultabb a kivitelezése). A pozitív ORP érték szabad gyök hatást jelez. A negatív ORP érték a kívánatos - antioxidáns tulajdonság. Kangen víznél kiemelkedő ez a szám, -750mV.
TDS érték, Total Disolved Solids: Összes Oldott Anyag egy folyadékban. Sótartalomnak is nevezik. Mértékegysége: ppm más szóval mg/l (milligramm/liter). A reverse ozmózisos víznél a legkisebb ez az érték 10-70 ppm. Csapvíz: 250-700 ppm. Ásványvíz: 250-2000 mg/l.
Emlékeztetőül, Dr. Morell megfigyelései szerint "150 mg/l ásványi anyag tartalom feletti víz: nem gyakorol pozitív hatást a kiválasztásra - belső tisztításra" illetve "375 mg/l ásványi anyag tartalom: kifejezetten káros és lerakódásokat okoz".


Lúgosítás:

Az átlagos emberi test el van savasodva az étkezés, a folyadékok és más környezeti elemek hatására. Ez különböző egészségügyi problémákban nyilvánul meg. A betegségek súlyossága arányban áll a savasság mértékével. A test a vér pH-ját egy nagyon szűk sávban tartja (7,34-7,45). Ez elengedhetetlen az élethez. Mindent megtesz, hogy nehogy túlmenjen ezen határértékeken. Ha nem sikerül, akkor beáll a halál. Hogy ezt elkerülje szükség-megoldásokat tesz - a kisebb rosszat választja. Például ilyeneket: kivonja a kálciumot a csontokból, fogakból vagy zsírral burkolja be a savakat (ezek utána elraktározódnak). Következmények közé sorolják a csontritkulást, az elhízást sőt a rákot is. Dr. Young tett nagyszerű megfigyeléseket és megállapításokat e téren. Szerinte csak egy betegség létezik: a savasodás.
Még az öregedés is ennek tudható be. Azaz egyre jobban elsavasodunk. [Úgy ahogy egyre jobban kiszáradunk idős korunkra - elérve akár  test 55%-os víztartalmát (70%-ról indulva.)]
Ezt különböző módon végzett lúgosítással oldhatjuk meg.

A sav-bázis egyensúly:
Testünkben a sav-bázis szintek, arányok nem mereven állandóak; hanem inkább úgy tekinthetünk rájuk, mint amik folytonosan mozgásban vannak, de a szervezet az egyensúlyi állapot/az optimális pH szintek megtartásán dolgozik. Annak ellenére, hogy a savak, lúgok összmennyisége folyamatosan változik; a szervekben, a szövetekben és a vérben a pH bizonyos határértékek között található.
Mégpedig:

Vizelet:                                   pH 5-8.
Nyál:                                      pH 6,5-7,4.
Gyomornedv:                         pH 1,5-3,0.
Ízületi folyadék:                      pH 7,4-7,8.
Vér (folyékony része):            pH 7,34-7,45.
Máj emésztőnedve (epe):       pH 7,4-7,7.
Agy-gerincvelői folyadék:       pH 7,4.
Hasnyálmirigy emésztőnedve: pH 8.

A folyamat az ételek és italok bevitelével kezdődik. Ezek pH értéke illetve emésztésük közben keletkező savak és lúgok módosítják a test pH szintjeit. Savak állandóan létrejönnek a légzés és a testi mozgás következtében. Ezen savak az energiatermelés salakanyagai és felhalmozódnak a sejtekben.

Testünk rendelkezik egy jelentős védekező mechanizmussal - a testfolyadékok és a sejtek sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Ezt vér- és szövet puffer(rendszer)-nek is nevezik. (Puffer ütközőt, lökhárítót jelent. Német eredetű szó.) Ez véd az erős “pH-ütések” ellen.

A puffer fontos összetevői között találjuk a vérben oldott bikarbonátot (HCO3) és a hemoglobint (vörös vérfestéket; a vörös vérsejtek oxigént szállító, vastartalmú fehérjéjét). A bikarbonát (HCO3) megköti a savakat (vegyileg egyesül velük). Ekkor szénsav (H2CO3) keletkezik, ami vízzé (H2O) és széndioxiddá (CO2) bomlik. Utóbbit kilélegezzük. Ezáltal a vér pH értéke rövid idő alatt és hatékonyan korrigálható. A pufferrendszernek regenerálódásra (felfrissülés, új erőre kapás, újraképződés, pótlódás -ra) van szüksége. Itt kapnak fontos szerepet a folyadékok és tápanyagok.

Tüdő mellett a vese van még a segítségünkre. Kiválasztja (eltávolítja) a savakat a szervezetből.

Ha kimerült a puffer vagy túl nagy mennyiségű savval kell megbirkóznia, akkor a test kivonja a csontokból és a fogakból a kálciumot. Ha ez sem elegendő, akkor a létfontosságú szervektől távol a zsírszövetekben raktározza el a savakat. (Létrejön a csontritkulás és az elhízás.) Ha ez sem segít, akkor hosszabb vagy – ritkább esetben – rövidebb idő alatt bekövetkezik a szervezet összeomlása.

pH mérésről:

Ezt nagyon egyszerűen elvégezhetjük otthon is.
Egyik módja az, ha a folyadékba pH mérő csíkot helyezünk ill. pH cseppet csepegtetünk. Mindkét esetben elszíneződés szerint lehet azonosítani az oldat kémhatását. Színes folyadékoknál (Fanta, cola, tea stb.) kicsit nehéz az elszíneződés megállapítása, a mérni kívánt folyadék alapszíne miatt.

Ez a tesztcsík pH1 (sötét piros) és pH11 (sötét kék) között képes mérni. Sok fajta csík és csepp van. Ezeknek eltérnek a színei és mérési tartományai.

A pontosabb módszer, ha veszünk egy kézi pH mérőt. Ez egy kis műszer - 10 ezer forint áron.
Egy kijelző mutatja rajta a pH értéket. pl. "7,24" Automata hőmérséklet kompenzációt (ellensúlyozást) szoktak végezni, mivel a pH érték függ a hőmérséklettől is.

Én a pH mérőt ajánlom. (Ha pedig antioxidáns – ORP – értéket is akar mérni, akkor ne vegyen külön egy pH és külön egy ORP mérőt, hanem vegye meg az AD14pH,ORP mérőt – így ez olcsóbb. Vásárlási helyről lentebb olvashat.)

pH/ORP/Hőmérséklet mérő:


TDS mérő:

Több adat az AD14 pH, ORP és hőmérséklet mérőről

Több adat a TDS3 műszerről
(Ezekre klikkelve tudja megvásárolni is őket. Kérem, itt is jelezze, hogy Balázs József küldte. Köszönöm.)

pH méréseim:
(Bővebben a 3-as oldalon.)
A névlegesen pH9.5 Kangen víz akár pH 10,7 is lehet, ha jó lassan engedjük ki a gépből! (3 nap állás után mértem)

Az erősen savas Kangen víz 9 nap után is még mindig pH 2,2!
(Ezt a vizet nem szabad meginni! Csak fertőtlenítésre, gombák, penész stb. ellen külsőleg használatos. Nem marja a bőrt. Öblögetésre is kipróbáltam - ínyproblémára. A fogam nem szerette annyira.)

Reverse ozmózisos víz: pH 6.2-7,04.
Csapvíz: pH 7,78-7.91 (csak sok benne a káros anyag).
Ice Tea (zöld tea): pH 3,07!

Kávé: pH 5,8.
20%-os ecet: pH 2,3.

Mandarin kifacsart leve: pH 4,6.

4 szénsav mentes ásványvizet is megmértem. Az egyik pH 6.9 volt; a Theodora Kékkúti pH 6,64; Emese márkájú pH 7,8; a Szentkirályi (amire pH 7,4 volt ráírva) nekem jobb értéket adott pH 8,01.
(Az utóbbi kettőt lakmuszpapírral is leellenőriztem és szép zöldes/kékes lett.) Ez azért volt érdekes, mert a külföldi, Youtube-ra feltett Kangen vizes összehasonlító videókban a szénsavmentes ásványvizek savasak voltak. Tehát vannak lúgos szénsavmentes ásványvizek is.)

Emese szénsavas víz: pH 5,4. (A szénsavas/buborékos vizek és üdítők savasak - ahogy a nevükben is szerepel!)
Lappiramissal kezelt reverze osmózisos víz pH-ja nem változott számottevően, pedig ezt állították.
A feltaláló azt mondta, hogy meglepő ez az eset, - becsületére váljon - visszaadta a pénzem.
Később kiderült, hogy a nagyobb pH emelkedés (8,5-10,3pH ) nagyobb tároló térfogatok és cirkuláltatott rendszereknél volt a jellemző.
2 különböző helyen (Pest megyében és Zuglóban), két különböző víztisztítónál végeztem a méréseimet. Több napig volt betéve a lappiramis a reverze ozmózisos víztisztítók mögé.
Egy harmadik helyszínen (Heves megyében) csapvizet kezeltünk az ivóvízkezelő lappár-ral, de ebben az esetben sem változott a pH érték.
(Lappiramis=egy préselt műanyag elem (tálca forma), melybe a klasszikus arányú piramisoknak kicsinyített változatai vannak sorban belepréselve.)
Miután nem tapasztaltam (számottevő) pH változást, nem vizsgáltam meg a lappiramis (feltaláló által leírt) más kedvező hatását.

Innerlight pH méréseim:
1 liter pH 6,4-6,5 reverze ozmózisos vízbe 16 csepp (gyártó által maximálisan ajánlott) Innerlight lúgosító cseppet tettem. Csak pH 7 ,4-7,5 -re nőtt (én többre számítottam). Beletettem még 9 cseppet (azaz 25 csepp) -> pH9,5 (idáig kétszer elvégeztem a kísérletet, mert nem akartam elhinni, de ennyi lett. A plusz 9 csepp ilyen sokat emelt.)
Utána beletettem az Innerlight Supergreens (zöld) porát és a pH leesett 7,2-7,4 -re. Ez ez esés volt a legfurcsább számomra.
Ezt meg is ittam, illetve még egy 20 cseppeset is, semmi bajom nem lett. Sőt még jobban ízlett, lehet, hogy azért mert hozzá vagyok szokva a lúgos vízhez.
A lenti filmben el fog hangzani, hogy a levelek és a "zöldek" (zöldségek stb., amik a porban vannak) bomlásakor lesz a készítménynek lúgosító hatása (bomlástermékek lúgosak). Ez a magyarázat, hogy a készítménynek miért nincs önmagában magas pH értéke. (Ezt korábban nem tudtam.)
Ez egy nagyon érdekes téma, hogy valaminek milyen a testen kívüli állapota illetve milyen hatást vált ki a testen belül. Például sok helyen emlegetik, hogy a citrom leve savas, de a testben lúgosító hatása van.
Ellenkezőről még nem hallottam, azaz lúgos kémhatású dolog savasított volna.
E témában is megoszlanak a vélemények, van olyan oldal, ahol azt olvasni, hogy nyugodtan igyunk gyümölcsleveket, együnk savanyúságot, ecetes dolgokat, nem baj, hogy savasak, mert ez a testet lúgos kémhatású anyagok termelésére késztetik. Persze. De ha ki van merülve ez a képessége, akkor mi van? (A húsok/fehérjék bontásához savak kellenek, ebben egyhangúlag egyetértenek.)
Én amondó vagyok, hogy ember legyen a talpán, aki átlag emberként elsőre eligazodik a sok ellentmondó nézet között (bármilyen dolog kapcsán) . Ki kell próbálni és amit érzünk azt kell követni. Egyébként meg mindennek van előnye és hátránya. Pl. a savas gyümölcslevekben vitamin van. Tehát nem lehet dolgokat csak egy tulajdonságuk alapján megítélni. De fenn kell tartani egy fontossági sorrendet. Például én a vitaminokat nem savas kémhatású oldatban veszem magamhoz.
Egyébként azt vettem észre, hogy mindenki a saját igazát reklámozza, ami az ő terméküknek az előnye. A másik oldalról meg hallgat. Néha még tagadja is a másik oldalt. Tehát, ha egy terméknél, módszernél, eszköznél (pl. lúgosító, víztisztító gépnél) egy bizonyos tulajdonságról, adatról nem beszélnek, akkor általában azzal a kedvező tulajdonsággal az ő gépeik nem rendelkeznek vagy gyengébbek e téren a konkurenciánál, esetleg az náluk hátrány. Tehát jól kell tájékozódni. Több helyen, több embertől kell információt szerezni. Főleg olyanoktól, akik nem érdekeltek a dolog eladásában. Én ezért hoztam létre ezt az oldalt. (Ebben tudnak segíteni még a saját méréseink is - főleg a testünkben okozott hatások mérése /vizelet, nyál/).
(Ha az itt szereplő adatokról később kiderül, hogy nem állják meg a helyüket, akkor leveszem az oldalamról illetve nem ajánlom mások számára.)